halaman

Wednesday, December 29, 2010

tak payah laa

tak payah la nak menari dekat depan TV tu,takda sape nak tengok pun..

tak payah la nak buat lawak kat sini,takde sape nak gelakkan pun..

tak payah la nak buat gengster kat sana,takde sape yang akan menang..

tak payah la kau nak menangis,bukan ada sape kisah pun kan??!!

tak payah la kau nak merajuk,nanti kau yang pujuk diri sendiri..

tak payah la kau nak marah,nanti orang lagi benci kat kau..

tak payah la kot kau nak mengharap,sebab harapan tinggal harapan..

tak payah la hidup dalam kemewahan,kalau kebahagiaan susah nak dapat..

tak payah la beli kereta besar,kalau sekadar nak menunjuk..

tak payah la menggedik kat sini,buat aku nak termuntah ada la.

tak payah la kau nak buat aku sakit hati,sebab aku memang dah sakit hati.!!

tak payah la mengadu kat sesiapa,kalau setakat berkata-kata dengan tunggul..

tak payah kau sayang kat orang yang belum tentu sayang kat kau..

hidup ni banyak benda yang tak payah atau tak perlu dilakukan demi untuk menjaga perasaan orang lain. Tapi ada ke orang yang terpikir nak menjaga hati kita? kadang-kadang kawan pun susah nak mintak tolong. hidup sendiri pun tak boleh jugak. haish,banyak betul cabaran

Tuesday, December 28, 2010

penangan caffeine

dah pukul 2.45,aku tak boleh tido lagi..nak layan karinegri,dah kena block pulak. cibai sungguh sapa yang report tu. karingeri tu dah macam dadah bagi aku. boring sangat,aku bukak la youtube. search 'japanese ghost',dah la sorang-sorang dalam bilik. boleh rasa hormon adrenalin mengalir kat seluruh tubuh. walaupun hantu tu nampak fake,tapi cukup la nak buat darah jantan aku ni berderau.

mata masih di monitor,telinga di sumbat dengan earphone,sambil mendengar lagu nirvana. layan beb. COME AS YOU ARE. tau tak apa yang hebat pasal nirvana ni? kurt cobain boleh goreng sambil menyanyi. susah. aku dah try banyak kali,tapi tak boleh. mungkin aku tak sehebat kurt cobain kot. yela,dia legend grunge kot. aku ni pulak cuma budak mentah yang baru nak berjinak-jinak menjadi ahli muzik.

masih bosan. nak text,takde awek. aku tengok budak sebelah katil aku,best je bergayut. ah! lantak ah!! tukar cite lain. haaa,ni..aku cukup tak puas hati la! kenapa mesti duit alaun kpt lambat masuk? aku dah segan nak intak dengan mak aku. tapi nak buat macam mana,kat sapa lagi aku nak mintak. KPT,masuk la cepat. kad bank islam aku tu pun dah berhabuk. lama sangat tak guna. dah berhabuk kat dalam dompet yang bersawang ni.

esok kelas introduction to construction. bantai tido je laa. bukannya dia ajar apa pun. cuma aku pelik la,macam mana joyeh boleh fokus dalam setiap kelas? aku try,tapi tak boleh. mungkin dia keturunan kurt cobain kot. apa je yang dia buat,mesti aku susah nak tiru. tapi aku boleh tiru gaya dia jalan. ok la tu..

dah lama tak balik rumah..tapi kalau aku balik,apa je aku boleh buat? dah la takda transport,terperuk ja. dalam masa sama aku nak jumpa parent dengan adik-adik aku. dilema betoi laaa.

new year pulak ada kelas. dah masuk U ni,macam-macam peraturan pelik tercipta. aku pun tak paham. dah la kelas basic design. kena menghadap muka-muka prof yang dah bertahun-tahun menjadi arkitek. leaps tu pulak,diorang ni expect kitorang boleh buat benda yang diorang boleh buat. apa kejadahnya?? kami ni baru setahun jagung dalam bidang design mendesign ni. tahu la dah lama,tapi jangan ka nak poyo sangat. prof-prof ni juga,dah buat ramai budak yang pada mulanya minat pada design,beralih arah. bahaya tu. kami ni aset negara..tak boleh main-,main.




aku nak gitar kat atas tu boleh tak?? gitar tu adalah benda pertama dalam list aku nak beli kalau duit cukup.

kat bawah ni gajet-gajet yang aku teringin nak ada mengikut turutan

1)gitar tadi tu la.(gibson SG)
2)laptop
3)lesen kereta(gajet ke)
4)kereta mazda6
5)rumah banglo kat tepi pantai.

tapi masalahnya,kalau waktu macam ni pun aku tak tido lagi,esok pagi kuliah mengantok,tak boleh fokus,sekaligus aku tidak akn faham. apabila tidak faham,pasti menyukarkan aku untuk menjawab soalan exam. apabila tidak boleh menjawab soalan exam,aku akan gagal. apabila aku gagal,aku tidak akan mendapat peluang pekerjaan yang hebat,apabila tidak bekerja,mana nak dapat duit? takda duit,macam mana aku nak beli benda-benda kat atas tu??
so,aku nak tido laaaa. dah ngantoooookkkkkkkk
bye!!!

conclusion:kalau serius sangat kejar sesuatu,mesti kita tak dapat. chil2 je la
just follow the flow!!

Monday, December 27, 2010

perlu ke benda-benda ni??

aku sendiri pun tak faham,kenapa remaja mesti bercinta? saintis barat berkata,ia disebabkan perembesan hormon-hormon manusia ketika ini sedang rancak serancak gitar lagu metallica. betul ke? kalau betul,kenapalah,semasa usia ini,para remaja perlu pergi belajar dan menuntut ilmu? baik pergi bercinta je? kan ke tu norma manusia..

lagi bingung,apabila ibu bapa tak bagi anak mereka bercinta,sedangkan semasa mereka seusia anak-anak mereka,mereka juga bercinta,dan seterusnya berkahwin serta mendapat anak yang sekarang ini dilarang untuk bercinta. bingung bingung bingung!mana satu yang betul ni??? belajar ke bercinta dulu ni??

kalau usia ni,kita belajar je,insyaallah la,kita akan berjaya dalam hidup,dapat kerja elok-elok. boleh beli rumah besar,tapi,kalau asyik belajar je,takut nanti dah tua pun tak dapat jodoh sebab semua dah dicop oleh orang lain. ada yang dicop secara rasmi dan ada juga yang dicop secara 'tidak rasmi'.

sekarang cuba kita pikir pulak apa kelebihan bercinta muda-muda ni:

1)bersemangat
2)ada tempat luahkan masalah
3)tak kesunyian

sekarang kita lihat pula consequences apabila clash:

1)tak bersemangat
2)takde tempat luahkan masalah
3)kesunyian
4)bila bengang,baling fon,fon pecah,nak beli baru pulak. duit lagi..
5)tak nak makan.(yang ni bodoh)
6)muka sembab
7)muncul kedutan di dahi,nak beli olay total white pulak,duit lagi...
8)duit habis banyak kat gf..duit lagi...
9)jadi gila atau gila sementara.

dah kronik sangat

10)BUNUH DIRI!!

wow!!! disebabkan 3 kelebihan bercinta,kita lupa kepada 10 musibah yang bakal melanda. hahahaha.

betulla cinta tu buta.

conclusion: jangan pikir sangat,just follow the flow.

Wednesday, December 22, 2010

video

mourn till moron. sedih sampai bodoh?


sup bunjut adabi,sedap dimakan beitu saja. kalau lah hidup semudah tu,kan best...kenapa dalam dunia mesti ada orang kaya dan orang miskin? kenapa mesti ada yang ada banglo,dan ada yg merempat?

kadang-kadang,orang pandai cuba bercakap dengan orang bodoh benda yang orang bodoh tak tahu. tapi lagi bodoh,kalau orang bodoh cuba bercakap dgn orang pandai tentang benda yang orang pandai tahu. lagi sial,kalau orang bodoh,tapi disebabkan kekayaan mak pak diorang,diorang dianggap sebagai orang pandai dalam kelas tersendiri. apa yang hebatnya??? seolah2 mcm orang yang tahu makan je,tapi tak reti nak nilai mana satu halal mana satu haram.

orang-orang kaya ni senang je,produce anak,pastu biarkan berkeliaran,nnt dah besar sket,agak-agak bengap sgt time spm,hantar je masuk kolej swasta. bagi la duit,tak payah jaga pun takpe,masing2 dah besar. tapi terlupa nak bgtau kat anak2 tu yang diorang tak ready lagi nak cucu. tu pasal bila dah dapat cucu takde cop sirim,mula lah gelabah. nak marah pun tak boleh sebab budak2 zaman sekarang memang dah ramai yang bijak. bak kata orang tua'sebelum beli,test dulu'. macam tu la lebih kurang.

tak kisah la,era moden ni,life style mmg kena ubah. orang kampung tu semuanya kuno. haprak. orang bandar ni berwawasan. budak bandar lagi pandai,budak kampung semuanya bodoh. kan? tak begitu? budak kampung kotor,budak bandar bersih sihat dan kuat sebab mkn scoot emulsion. budak kampung ubat cacing pun susah nak cari.

motherfucker! dammit! shit!(urban lifestyle). babi,pukimak,haram,BPH(kekampungan)
dasar aperteid(sorry kalau salah eja)

Saturday, November 20, 2010

AKU TAKUT!!!

dah lama aku tak update blog aku ni. dah naik bersawang sana sini. nasib baik la boleh pakai lagi. kalau toaster for sure dah rosak kalau biar lama2. hmmm.....macam mana aku nak mula. aku sebenarnya x berapa pandai nak guna blog ni. maklum la,orang kampunggg..... tajuk hari ni 'AKU TAKUT'. apa yang aku takut?? hantu?? tu semua mainan budak2 laa. takut sebab tak siap homework?? aku budak U la,come on la korang. kalau korang semua nak tau la apa yang aku takut ni,haaa,baca bagi habih,jangan skip,kalau skip aku baik takyah baca. pi tolong mak tumbuk bawang lagi baguih.

aku nak mula cerita aku dengan kisah aku kat tadika. hangpa tadika dak?? mesti la tadika,semua budak2 pandai nih.. aku dulu tadika kemas,pakai baju biru muda kotak2 dgn seluar biru tua. kat tadika ni,mula2 aku steady ja. kawan2 ramai. entah angin taufan sumatera mana ntah melanda,tiba aku suka nangis bila time nak pi belajaq. mak aku pun naik heran. mula2 tu dia pujuk la,lama2 dah naik meluat,penampaq arab singgah kat muka. aku pun pegi la dengan hati yang redha sebab AKU TAKUT kat mak aku. tu belum cerita bapak aku lagi. encik shofi alang mohd yassin. dia lagi dahsyat!!! baru keluar suara aku dah menggeletar..hang pi!!!! toksah dok mengada!!! hang nampak tali pinggang ni!!! tu la kata2 dia yang aku ingat sampai sekarang. mak aku selalu cakap,"ala,bukan lama pun pi tadika,sampai pkl 11 ja.". time tu mana la aku reti tngok jam. jarum saat aku kata jarum minit. bila jarum saat kena ja pukul 11,aku dah mintak balik kat cikgu...tapi bila dah lama2 dok kat situ,rasa best pulak. bpk aku bg bawak basikal pi tadika. tak semua budak bwk basikal. so,sapa yang bawak tu kira grand ah!! rehat boleh main race2,tapi xdak la bet bohsia lagi masa tu. kecik lagi.

naik sekolah rendah,aku tetap dgn tabiat suka menangis. (malu nak cerita,tapi kejujuran tu penting). setiap kali rehat,aku dah ready kat pagar nak sprint balik rumah. cikgu faridah la yang kejaq aku. dia tangkap aku,lepas tu sumbat aku kat dalam kelas.dia cerita la kat mak aku. balik rumah seperti biasa,mak aku lecture,bpk aku bantai!! macam2 benda singgah kat badan aku..ni semua nak mendidik aku jadi manusia...AKU TAKUT dengan bapak aku. dia garang.

naik darjah 2,emosi aku dah stabil,naik je darjah 3,lagi stabil. tambah2 aku dapat masuk kelas first,pastu kena lantik jadi prefect..hahahahahaha!!! bangga mak pak aku. jaja satu kampung. aku pun pi sekolah pakai tie,tak macam budak2 lain. bila masuk darjah 4, aku dah start nak menggatal walaupun masa tu hormon masih belum dirembeskan lagi. budak tu nama Yasmin. muka dia,cuuuuuunnnnn woooooo. macam anak pak arab. tapi aku senyap je la,sebab AKU TAKUT. yela,aku dah la tak hensem,gemuk pulak masa tu. mana la dia mau kat aku. sampai pertengahan darjah 4,dia pindah. start hari tu,aku tak jumpa dah dia sampai sekarang. agak2 macam mana la dia sekarang??? mesti macasm model. wakakakaka. kat sekolah rendah,aku ada 3 kawan baik. Harith(suka cakap besar),Izzat(mat market,muka hensem),Fazli(paling cool). dalam geng aku,aku la paling loser. xdak apa2. tak penah dapat surat cinta,x power sports,gemuk,selekeh,macam2 lagi la. tapi aku tak kisah pun. yela,sekolah rendah kan,tak heran pun.bila masuk darjah 6,parent aku semakin push aku sebab nak UPSR. aku pun study lah sebab AKU TAKUT dapat result teruk sekaligus akan dikekah oleh bapak ku. bila result keluar,aku dapat 4A 1B. walaupun tak dapat 5A,tapi aku tetap happy. parent aku pun happy.

sekarang masuklah alam sekolah menengah..alam ni macam panjang nak cerita,tapi xpe,aku ringkaskan lah. masa form 1,aku dapat offer dari sekolah menengah king edward. famous seh sekolah ni kat tempat aku. sekolah sukan. akademik kureeeng sket ah. tapi still power. aku tolak offer tu,aku masuklah smk kamunting. life kat sini memang best! aku jadi rascal. aku rebel,lawan cikgu semua kat sekolah ni la. oh,lupa nak bagitau. harith dgn izzat dapat masuk SBP. seratas. izzat cool je,cuma harith ni la poyo2 sket dgn aku. tapi aku orite je,tak amek hati pun. sambung cerita aku. smk kamunting ni kalau korang nak tahu,macam pusat tahanan juvenil. bukan nak tipu la,tapi perangai budak2 kat sini memang masyaallah.....tapi ada la jugak student2 yang berhati mulia macam aku ni. akademik aku memang merudum dari form1 sampai form 3. trial pmr aku dapat 1A je,agama,tu pun sipi2,80 markah..mak aku dh redha dah,bapak aku lagi laa...dia siap cakap kat mak aku."haiqal tu memang takdak peluang nak dapat 8A,pemalaih,baloq"..dia siap bet dgn aku,kalau aku dapat 8A,dia beli fon paling canggih kat dunia ni kat aku..sedih aku dengaq bila bapak aku cakap macam tu kat aku....bukan nak bagi semangat..tapi satu la benda special pasal aku yang aku nak puji ni,lagi orang kutuk aku,lagi kuat semangat aku. aku study! aku nak buktikan kat bapak aku yang dia salah!!

usaha aku berhasil apabila kau berjaya mendapat 8A 1D. arab aku D daaaaa. memang tak boleh nak buat pa,sebab dari form 1 aku mmg asyik fail. haram jadah betoi.naik form 4 aku ingat aku tak nak tukar sekolah,dah best dok smk kamunting,tapi disebabkan aku touching dgn kawan2 aku,aku amek keputusan nak pindah. sapa tak panaih,depa dok perhangat aku dengan brand new motorcycle mereka. plat AGD. baru lagi tu. aku nak mintak kat bapak aku,tak sampai hati.. bapak aku bukannya kerja dasyat sangat mcm bpk2 orang lain. cuma cukup la untuk tampung adik beradik aku belajar. sedangkan dia pun dok pakai kapcai buruk tu,aku nak mintak motor canggih2. mana aci. ada jugak la aku suruh dia tukar motor. dia cakap,"hang tak tau,motor ni banyak berjasa kat kita!". sempoi punya alasan,sambil nak cover baek yang dia mmg takdak duit nak tukar motor sebab dia lebih pentingkan anak2 dia. kalau la aku boleh jadi macam dia...dah!!! tak payah nak touching!!

form 4 aku dapat offer dari sekolah tuanku abdul rahman!!! alamak,sekolah laki lagi!!! apalah badi yang menimpa aku ni. tapi aku gagahkan diri pergi jugak walaupun sebenarnya AKU TAKUT nak menyesuaikan diri kat tempat baru. ternyata star bukanlah tempat yang sesuai bagi mereka yang tidak mempunyai kekuatan diri yang jitu...psycho la sial masuk sini...aku homesick gila babi wa cakap lu. aku call mak aku tiap2 hari. sampai mak aku pun naik menyampah. hahahaha. nak makan xde selera. bukan senang nak tukar kehidupan yang tiba2 berubah secara drastik. nak dipendekkan cerita,lama kelamaan,aku dah boleh sesuai kan diri.

best jugak sebenarnya life kat sini. aku malas nak cerita banyak2 kisah hidup aku kat sekolah tu. buat aku sayu jeee.. rindu kat sekolah sebenarnya..tapi sepanjang aku kat sini,kerap jugak la aku mengalami krisis kewangan. mana taknya,tiap2 jumaat aku fly. pegi cc,tgk movie. bukan apa,aku kalau tak fly,tak blh fokus study. rasa jiwa tak tenang. mak aku selalu pesan,kalau boleh jimat2 la,abah pun bukan ada duit sangat. aku pun angguk je la,pastu aku lupa. kejam kan aku??? kalau pikir2 balik aku ni memang gampang!! mak bg duit suruh belajar,tapi aku buat benda lain...tapi ni ok lagi. korang baca pulak kisah seterusnya...

aku keberatan sebenarnya nak cerita...tapi kena la jugak untuk renungan kita semua kan?? sekarang ni aku kat UM,gah oo orang dengar. tapi.........tapi kan........aku rasa aku tak datang sini untuk belajar laaaa.... aku banyak buang masa.......habiskan duit tak tentu hala..........contact mak pun dah jarang.....mak aku punya la caring tanya khabar aku,tapi jarangnyaaaa aku balas.....hmmmmmm..........................mungkin benda tu nampak kecik,tapi bg aku besar sangat..aku lalai. aku sibuk dengan hiburan apa kejadah ntah lagi...
kenapa aku jadi macam ni??? AKU TAKUT suatu hari nanti aku jadi anak derhaka...AKU TAKUT suatu hari nanti aku tak sempat......tak payah la kot aku nak taip kat sini. korang paham2 la sendiri apa balasan bagi anak derhaka. sedangkan sekarang pun aku dah start abaikan diorang. macam mana nanti kalau aku ada bini,bini pulak kuat control. AKU TAKUT!!!! dah ada kerja dahsyat2,sibuk 24 jam,ada lagi ke masa untuk aku spend dgn diorang?????

tujuan aku cerita kisah hidup aku dari tadika sampai sekarang ni bukannya apa,aku nak try ingat balik,sapa dulu yang hantar aku pegi sekolah?? bagi duit belanja tiap2 hari?? masa tadika,sapa sikat rambut aku??? siapa beli buku2 kat aku?? aku tak pandai sebenarnya nak bg orang touching dengan hasil tulisan aku,tapi korang sendiri boleh pikirkan?? mungkin la,bagi mereka yang dibesarkan dalam keluarga loaded,nak apa semua dapat,tak terasa sangat..apa nak kisah,mak pak aku kaya,dia boleh sara diri la. tapi lain bagi aku. tanggungjawab aku besar! aku abang sulung!! adik aku ada 5 orang. apa nak jadi kat adik2 aku kalau mak pak aku dah..........pastu abang diorang pulak perangai macam hantu?? AKU TAKUT. aku takut kalau suatu hari nanti allah uji aku dgn benda ni.....

aku pun manusia biasa,tak lepas dari buat silap.....cuma mungkin sekarang ni aku tersedar SEDIKIT setelah ditimpa kesusahan. AKU TAKUT aku akan lalai semula bila aku dah happy nanti.............................