halaman

Tuesday, November 15, 2011

kaya

kaya yang aku nak cerita ni bukan kaya kelapa atau kaya pandan. tapi kaya raya,berharta,wang berjuta. kaya ada macam-macam kaya. aku fokuskan kepada dua jenis dulu. first sekali:

LU KAYA SEBAB LU PUNYA BAPAK KAYA!
ini macam punya kaya,kadang-kadang bagus,kadang tak guna. yelah,dah lahir-lahir mewah dengan harta. tak payah kerja. umur 18,dah beli kereta celica. awek semua nak cuba. tapi apa maknanya?? mana usaha? lu dapat pakai celica pun sebab lu punya bapak ada company jual export daging lembu new zealand! lu kaya sebab lu punya bapak tauke kelab bola! lu kaya sebab lu punya bapak menteri! lu kaya pasai lu punya mak angkasawan! lu kaya sebab lu punya family keturunan raja! lu ada kerja? lu tau apa susah? lu tau mcm mana hidup tarak duit,makan maggi hari-hari? lu mana tau! lu tarak sekolah punya orang! sorry lah kalau teremo.

tu tadi penerangan aku pasal kaya yang pertama,now,aku nak terangkan kaya yang kedua :

LU KAYA SEBAB LU SENDIRI PUNYA USAHA!
kecik-kecik,pergi sekolah naik basikal cabuk. bila kayuh banyak bunyi. tapi lu tak banyak bunyi. lu tak kisah. lu belajar! lu tau baca! lu pandai kira! budak-budak semua taknak kawan dengan lu,semua lari dari lu. tapi lu tak kisah. lu ingat lu punya mak bapak,lu punya adik beradik dekat rumah. bila periksa,lu sentiasa dapat top 10. lu masuk universiti,makan sekali sehari. tapi lu belajar! lu berdikari! lu tak harap pada lu punya amma,appa! wa respect lu. sekarang lu sudah kerja. lu kerja gaji 3000++ sebulan. dengar cerita lu nak naik pangkat! naik pangkat,naik gaji bro! lu pakai waja sajaaa. tp tiap2 bulan lu tak lupa,lu tak lupa nak kirim duit sama lu punya amma dengan lu punya appa! lu bahagia! lu kaya dengan kebahagiaan. lu puasa dengan apa u buat! semua dengan tangan sendiri.

dah la tuu,kang lebih-lebih aku cakap aku mat emo. tapi pikir la. mana lagi betul orang kaya?? mana yang lagi korang respect? pikir laa!

syukur

bersyukurlah dengan apa yg kita ada,
bersykurlah dengan apa yang kita pakai,
bersyukurlah dengan siapa yang kita kenal,
bersyukurlah dengan apa yang kita makan,
bersyukurlah dengan apa yang kita belajar,
bersyukurlah dengan apa yang kita terima,
bersyukurlah kita masih mampu hidup di dunia.

Sunday, October 30, 2011

impian ikan keli

impian aku nak jadi pilot,dah terkubur masa form 4,bila aku disahkan rabun. down,tapi apa boleh buat,takdir Allah S.W.T. entah macam mana,aku tiba-tiba bercita-cita nak jadi arkitek. first,sebab aku suka drawing,so bg aku,tu je la kerja professional yang kena lukis. ingatkan senang nak jadi arkitek. rupanya,lagi susah dari belajar berenang. actually aku punya design takde la teruk sangat,cuma bila dah system fuck-up sgt,aku kena redha ah.

okay,cita-cita aku nak jadi arkitek dah terkubur sekarang ni. memang dah sah-sah. before daftar masuk degree,aku dah anggap,aku dah tak boleh simpan impian lagi dah. aku kena jadi building surveyor yang tak berakta kat malaysia ni sampai bila-bila. redha tak? macam mana kerjaan malaysia,boleh pandang sebelah mata pada profession building surveyour ni? tanpa BS,siapalah bangunan tersebut. tapi nak buat mcm mn,kena redha. aku memang suka redha-redha ni.

tapi,tadi,tiba-tiba aku teringat balik impian aku yang aku ketepikan. pernah terlintas,tetapi,aku pandang sebelah mata je la. aku tiba-tiba teringat yang aku pernah simpan impian nak ternak ikan keli. yeah,betul! aku suka ikan keli. same goes to my superdad! tapi kesian abah aku,dia takde modal nak ternak luas-luas.

sekarang aku dah ada impian. aku dah ada target. aku nak bukak kolam ikan keli. firstly,tu sebagai hadiah kat bapak aku yang dah berbelas tahun kerja bawah panas demi nak menyekolahkan aku,second,sebab aku nak bukak bisnes. biar ada legacy. biar setiap generasi aku tak merasa susah macam aku rasa.

yeah,my tears under my smile,cover up with all my jokes,tapi hati hanya Allah yang tahu. orang cakap,kalau sedih,jangan tunjuk sangat. aku taknak jadi orang yang sentiasa meratapi setiap dugaan yang dia dapat. fight selagi boleh.

target aku,kerja dalam 15 tahun,after that belajar sket2 selok-belok bisnes ni,melabur. duit kalau simpan lama-lama nanti habis jugak. aku belajar sebab aku nak kerja,aku kerja sebab aku nak simpan duit,aku simpan duit sebab nak bukak bisnes. insyaallah,kita hanya mampu merancang,Allah yang menentukan.

kahwin? ada jodoh,ada la. sapa takmau kawin weeeiii?? gila ah kalau tak mau. tapi priority,family. let them happy,it is enough for me. :) so

bila dah target mcm ni,kena la belajar  rajin-rajin. tapi kelas law memang tak pernah gagal buat aku tidur. sorry ah,nnt aku catch up!

chow!!

Thursday, October 20, 2011

hello baby,what;s your name? sexy lah you. nak pegang boleh? ahakahak! nama u mustang bt apa? nak jumap ayah boleh? i nak u lah. u sexy sgt. ha?? road tax mahal? mampuih pi la! i nak u jgk!

oh daamnnn! i'm married girl! but you can be my second wife. how?? deal? nice! yang ini lagi sexeh wa cakap luu!!!! sebelum wa umur 40,wa nak ada ini bike. tak kira lah mcm mana pun.

sabaq naaa, belajaq rajin-rajin,kerja kat UK dulu,kumpui duit,bagi mak abah sket,pastu baru beli benda2 ni. 

Wednesday, October 19, 2011

makanan aku kecik2 dulu



kalau nak tau,dulu aku main badminton. time darjah 1 camtu la.
depa ni la inspirasi aku,tapi ntah macam mana,aku stop dah
sebab raket patah kot,bapak aku tak mau beli dah,dengan shuttleock selalu
naik atas bumbung.

yang ni paling AWESOME wei! dulu tepat ja pukul                        
6 petang hari sabtu,dah terpacak depan tv. robot2,dia 
pun cun! megazord. yang kaler putih tu pedang dia
boleh cakap. aku selalu yang merah la, sebab aku abang
sulung. wahahahaha!!! go go power rangers!!

rawrrrr!!! cybercops!!

tapi sekarang cuma ada upin ipin. power rangers pun dah tak best dah. shinchan dgn doraemon pulak tunjuk time maghrib. tapi sekrang ni budak-budak kecik dah main ipad,iphone,laptop,psp,ps3. tak layan dah tengok tv ni. untunglaaaaaaaa.....

Sunday, October 16, 2011

1malaysia,1 apa pun tak jadi!

tajuk kontorversi,bukan nak cari publisiti,aku nak luah isi hati.

apa yang 1 malaysianya?? melayu india cina sama rata?? mana ada!
sini racist ada lagi,cuma bunuh2 belum ada lagi,nak tunggu sampai ada orang mati?
kalau semua sama rata,semua bangsa,boleh masuk universiti teknologi mara!
harus ada kuota,kalau tak,depa pijak kepala!
cakap kuat,kencang kalah ribut,apa pun tak jadi.
kononnya negara aman,tetapi politik mcm negro,apa ni??

rasa terbuang di negara sendiri

Sunday, October 9, 2011

AKU NAK YANG NIII!!!!

aku nak binatang ni birthday aku nanti
sapa yang beli aku sayang gila babi kat dia
RM400 bhai!
mana nak cari murah macam ni!

Friday, October 7, 2011

impian

situasi 1

pak cik A: hang belajaq lagi?
aku: aah,belajaq lagi
pak cik A: kat mana? course apa?
aku: UM,building survey
pak cik: apa tu? hang kena tendang course ka?
aku:.....

situasi 2 

mak cik B: hang belajaq lagi?
aku:belajaq lagi..
mak cik B: kat mana?
aku: UM
mak cik: woo,dasyat! course apa?
aku: building survey
mak cik B:ooo,QS eh?
aku: lebih kuraaang laaaa

situasi 3

arkitek: amcam,dapat course architecture tak?
aku:tak dapat laa,dapat BS
arkitek: tu pun ok jugak! boleh jadi contractor
aku: :))))))))

kesimpulan: kalau orang tu tahu,senang cerita,orang yang tak tahu ni,biar la apa depa nak cakap.

Tuesday, October 4, 2011

A

entah mengapa sejak kebelakangan ini aku gemar pada vowel 'A'. seperti ada elektrik,tanpa renjatan,tidak berbahaya,cuma mampu merenjat minda buat sementara.
kadang kala dunia itu indah apabila rahsia terus disembunyikan.
lebih indah apabila rasa itu tidak diluahkan,tetapi terasa
seperti tahu ia ada di situ.

bukannya aku gemar pada huruf A,tetapi vokalnya. bunyinya. sukar hendak digambarkan.
seakan-akan,key A sesuai pada semua lagu.

penghujungnya hadir dgn A,pasti aku teruja.

bukan pada permulaan,tapi penghujungnya! ingat itu.

Wednesday, September 28, 2011

mentaliti mental!

umum sering kali marah serta mental apabila mendengar berita di berita tentang kes-kes ragut. banyak juga peragut yang setengah mampos kena lanyak bila kena tangkap dengan orang awam. public justice. itulah mentaliti mental.

siapa kat dalam dunia ni yang semasa kecilnya menyimpan impian untuk menjadi peragut?? sila angkat tangan separuh dan kaki kiri separuh. tiada kan? semua manusia yang logik akal fikirannya mesti bercita-cita hendak menjadi doktor,askar,polis,nurse. kan? mungkin aman(bukan nama sebenar) sahaja yang terlebih kreatif apabila meletakkan cita-citanya untuk menjadi saintis yang mencipta pokemon,tapi still cita-cita yang bernas kan?

mungkin si peragut ini adalah insan yang kurang bernasib baik. mungkin dia terpaksa meragut,demi membeli susu anak kecilnya yang berusia 5 bulan? siapa tahu. mungkin meragut ini sahaja yang dapat menyelamatkan nyawa ibu atau bapa mereka yang sedang sakit dan terlantar di rumah. adakah anda sedar semua ini? mungkin ada sesetengah barua yang meragut sebagai hobi. mereka ini boleh dikategorikan sebagai kambing. tapi kambing meragut cuma pada rumput. tapi kalau ragut rumput old trafford,pengembala boleh kena saman. tapi kambing still boleh hidup.

kita jangan mudah judge orang walaupun kita ni refree bola kat kampung kita,juri bintang kecil ke,atau pun hakim(orang yang bernama hakim). jangan terlalu emosi. tapi pape pun,meragut salah serta lakhnat!

Sunday, September 18, 2011

kui kui kui

top 10 perkataan paling sensitif di malaysia:
  1. najib
  2. rosmah
  3. kapal selam
  4. cincin permata
  5. bersih
  6. spender
  7. romen
  8. cium
  9. fuck
  10. hitam!
don't worry najib,anda sentiasa dia atas. 

Saturday, September 17, 2011

BPH!

aku tak tahu la apa silapnya,tapi aku memang tak suka lah life macam ni. duduk dekat bilik yang kuncinya mengambil masa 2 minit untuk dijolok,bukanlah sesuatu yang aku harapkan apabila berada di um. jauh dari kawan sepermainan,jauh dari tempat asal aku,juga jauh dari kegembiraan.

mula-mula jejak kaki kat sini pun aku dah dapat expect hidup aku takkan semanis kurma seperti dahulu. jauh naaaak haraaam! dari fakulti. afiq pulak selalu takdak. tak boleh salahkan dia juga,dia student archi,memang susah nak lekat kat bilik.

bila ada peluang nak melepak,memang aku orang paling happy. tapi bila part nak balik bilik,aku macam orang nak mati. laluan puaka ke sini membuatkan aku nak angkat fuck tinggi-tinggi biar semua orang tahu betapa bencinya aku,so that ada la NGO yg dapat membantu aku keluar dari kemelut yang lagi dasyat dari somalia. tinggal kat sini ibarat menyekat setiap pancaindera manusia.

aku nak tukar jugak,aku tak kira! 9th sucks!!

Thursday, September 15, 2011

jauhh!

jauh doh,sumpah! dah tak macam dulu. dulu kita terpisah beberapa tingkat je.

Tuesday, September 13, 2011

dah tak macam dulu

"dah mesej afiq,joye,paul sume ajak turun makan?"

"dah2,afiq turun lambat sikit. paul otw."

'joyeh?"

"ntah,aku call tak jawab,tido kot"

dialog klise aku dan aman dari pukul 8.00-8.30 malam. dah settle mandi semua,aku mesti tanya aman soalan tu. boleh kata tiap2 malam,aku,afiq,paul,akram,joyeh,aman,wahab makan semeja. table keramat alambina. takdak sapa berani ceroboh. padahal kitorang tak declare pun tu meja kitorang. tapi ntah,xtau asal orang lain cuak nak duduk. mungkin itulah yang dimaksudkan dengan penghormatan.

1,2,3,4,5

5 orang,muat ah kete,nasi lemak jom!

makan nasi lemak adalah trend yang diperkenalkan oleh wahab. walaupun sekejap,tapi fenomena nas lemak ni memang mengancam. plus otak-otak senggama minda dia lagi. perghhhh!!

"hello,jom lepak a malik!"
"bape orang follow?"
"aku,kau akram,ezas."
"jap aku solat jap!"

benda ni la yang paling ditunggu-tunggu. event seminggu sekali. lepak a malik,setapak. situ semua ada. shisha,roti bom,satay,air kosong. complete. belakang dia ada uptown danau kota pulak tu. werghhhh!!! mantooop!!

tapi tu semua masa bulan mei 2010 sampai april 2011 je la. sekarang ni dah bulan september. dalam tahun yang sama,hidup aku berubah dengan drastik. dulu semua satu bumbung,sekarang dah lain-lain dah. paling malang aku la. dulu semua belajar benda yang sama,sekarang aku jadi pengukur,diorang jadi pereka,pengurus. semua ni dah tak macam dulu dah. tapi at least semangat tu masih ada. bila jumpa, kami masih mcm dulu. cuma takdir dah tentukan mcm ni. suatu hari nanti kena berpisah jugak.

Sunday, September 11, 2011

orang cakap aku beruntung dapat masuk universiti. orang cuma tau budak yang masuk universiti lepas keluar atau grad,confirm dapat kerja yang mantop serta masyuk. tapi diorang tahu ke apa prosedur dia?? diorang tahu ke macam mana nak telan ubat pahit supaya esoknya kita sihat? tau?? 

sebagai seorang anak sulung daripada 6 org adik beradik lelaki dan anak kepada seorang bapa yang berpendapatan tidak sampai 1k sebulan,tujuan aku kesini,nak upgrade life aku,at least aku ada mission. upgrade mcm mn? wallahualam. serahkan pada takdir. sekurang2nya aku ada usaha. walaupun aku tau perangai aku mcm cibai. aku mmg cibai. aku cibai sebab aku menyampah tengok orang2 cibai yang tak pernah paham keadaan orang lain. 

dapat je surat tawaran,kat situ tulis,yuran pengajian rm 7++,murah tu. tapi bila sampai um,bendahari bukak laptop,tunjuk kat skrin besaq,ada pulak yuran tambahan. semua sekali rm2000++. kepala hotak dia!! memang aku dah dapat jangka yuran blh jadi mahal mcm tu,tp macam mn orang2 kampung yang tak pernah ada pengalaman pasal universiti ni?? mati-mati dia ingat yuran banyak tu. ingat tau,tak semua orang ada duit. tak semua org bwk extra cash dalam wallet. dan tak semua orang ada wallet.mana pegi ketulusan?? seolah2 'mereka' mcm menyembunyikan sesuatu dari rakyat.

okay la,pasal yuran mungkin ptptn boleh settle. ptptn ni ibarat talian hayat budak u yang paling lakhnat. musuh dalam selimut. nak 30k,40k,depa bagi. no hal punya. tspi lepas tu kena la bayar. siap ada extra charge lagi. patut la malaysia ni 'kaya'

tiba-tiba ada pulak yang mencelah cakap "buat pa pakai ptptn,belajaq betoi2,apply biasiswa!" ni lagi satu. dulu sistem gred spm A1,A2 pastu tiba-tiba,dia tukar A+,A-. tujuannya nak cari budak yang paling excellent. tapi confirm ke budak2 ni boleh maintain? most budak2 nerd yang langsung tak reti bersosial,bersukan. yang diorang tau,cuma belajar je. hadap buku sampai muntah,pastu kena sakit buah pinggang sebab mkn maggi byk sgt. mcm ni ke malaysia??


Wednesday, August 3, 2011

berkurun lamanya

sudah hampir kira-kira dekat-dekat 4 bulan lebih aku tidak menekan papan kekunci seekor laptop bagi mengemaskini blogku ini. bukan tidak mahu,tapi waa baru nak up,baru nak ada laptop. aku tau aku memang noob,umur dah tua,baru nak beli laptop. pastu kecoh-kecoh macam budak bodoh. tapi aku orang susah,tak kaya macam orang lain. kais pagi makan mcd,kais petang makan kentang.

kali terakhir aku dok mengemas dan mengkini kan blog aku,semasa kehangatan perpisahan hari terakhir hampir terasa. di mana ketika itu, paul nickson(bukan nama sebenar) buat pertama kalinya menitiskan air mata jantannya di bahu aku. kemudian,aku pun mengangkat muka paul,merenung wajahnya,lalu berkata "kau nak nagis pun jangan la dekat bahu aku,aku geli"(rekaan semata-mata) akram yang dulunya monkey magic,tiba-tiba berubah menjadi armadilo pink yang manja. memeluk erat tatkala aku ingin melangkah menaiki bas ke taiping,tanah tumpah darahku. aman,tak perlu lagi aku terangkan. sampai sahaja di duta,dia orang first nangis.

biarlah perenggan itu sahaja yang menceritakan kesedihan mereka(aku macho,tak nangis). sesampai sahaja aku dia taiping,tidak sabar rasanya hendak memeluk serta menyalami tangannya kedua ibu bapaku pun. berkumpul kembali dengan adik beradikku yang sudah semakin taiko. kampung pinang mereka yang pegang. aku sudah lama cuci tangan sejak dipenjarakan gara-gara mulut busuk shark. dah tau mulut busuk,cakap depan-depan muka polis. bila polis marah,dituduhnya aku curi berus gigi dia. tak pasal-pasal aku dipenjara selama 2 hari atas tuduhan mencuri tanpa izin. dia bawah akta penangkapan hasil laut. mentang-mentang la dia shark,spesies dilindungi,senang-senang je polis back-up dia.

biarlah dekat dia,asalkan dia bahagia. aku sekarang sudah bahagia dengan kehadiran siti. siapa siti??? dialah kekasih baru aku. Siti Seratus Binti Modenas.

dialah yang setia menemani aku kemana sahaja. tak kira hujan atau panas,selagi petrol memenuhi perutnya,dia akan berbakti. aku bangga dengan Siti!

dengan kehadiran siti,dia kerap membawaku pergi berenang serta swimming dia swimming pool. kehidupan sangat indah sekarang ini. tidak seperti di kuala lumpur. kesesakan lalulintas,kesibukan tugasan serta kelancangan jaafar menjadi warna kehidupan yang tone-nya lebih gelap dari kulit akram. tak perlu buat design ketika di rumah. tak perlu pergi ke DKB. tak perlu keluarkan duit kalau nak makan. tetapi,kerinduan aku terhadap rakan-rakan memang tak dapat dibendung. rakan-rakan aku sudah ibarat kawan-kawan bagi aku. tidak mengapa,lagi sebulan kita akan berjumpa setelah berkurun lamanya tidak berjumpa.

p/s : menyesal pulak menangis dulu. mcm tak jumpa dah.

Thursday, April 14, 2011

aku ada kawan,kawan kawan kawan.
saya suka bermain dengan kawan-kawan saya,
hari-hari saya main bola dengan kawan-kawan saya,
saya dan kawan saya sangat gembira,

suatu hari,saya dan kawan-kawan saya hendak bermain bola di padang bola,
tiba-tiba,hujan turun dengan lebatnya
semua kawan-kawan saya sedih,
lalu kami pulang semula ke rumah,

esoknya,hujan turun sekali lagi dengan lebatnya,
kali ini,saya dan kawan-kawan merasa sangatlah sedih,
"sudah dua hari kita tak main bola ni" kata kawan saya kepada saya.
saya cuma mampu diam kerana hujan adalah qadak dan qadar.

pada hari yang ketiga,langit cerah,awan berarak. 
saya saaaaangaaaaaaat gembiraaaaaaaaaaa!
saya ingin mengajak kawan-kawan saya bermain bola, 
tapi...
saya tidak langsung berjumpa dengan kawan-kawan saya pada hari itu,
saya tunggu lagi,tapi mereka tidak jugak datang,
ke mana mereka menghilang??
dengan siapa saya mahu bermain bola?
saya rindukan kawan-kawan saya
dah tak guna langit yang cerah,
kalau kawan-kawan tiada......


Monday, April 11, 2011

satupersatu

exam dah berakhir,apa lagi nak pikir? enjoy ah! tapi kali ni dah macam takde erti. exam tunggang langgang. satu persatu masalah datang. berat kepala aku ni. kalau lah aku boleh luahkan kat mak bpk aku pasal perasaan ni kan bagus.

aku tak tau nak explain macam mana,tapi perasaan ni tak tenteram.

i don't want my life end up just like kurt cobain.

ya allah!

dugaan apa yang datang kat aku ni?? ya allah,ini ke balasan kerana aku lalai?

Wednesday, April 6, 2011

sosialstigmarakyatmalaysia

"anak hang dapat berapa A?"
"anak aku 2A ja,anak hang?"
"anak aku 8A,takpa laa,2A,boleh tolong pak dia kat kebun tu,ni polan tu dah apply unversiti."
"oo,baguslaah. anak aku si brahim tu baloq liat. makan tidoq ja dia tau!"

situasi konversesi klise persatuan surirumah takdak kerja. bila anak berjaya,dijajanya satu kampung. anak orang lain semua dia nak tau result exam berapa. cuba kalau anak dia lingkup,dia nak tanya tak? seminggu berkelubung dalam kelambu,tak keluaq rumah. macam vampire tak boleh kena cahaya matahari. tu lah orang malaysia. aku dah bosan tengok senario ni kat kampung aku. sama macam aku dah bosan tengok SENARIO. come on la mak cik,tau la anak mak cik berjaya,hebat,gagah,perkasa,tampan,agogo,tak payah la nak poyo. pigiraaaaa!!

situasi ni jugak terjadi masa hari raya. bila semua sedara mara berkumpul. apa lagi,promote anak.
 
"anak hang sekolah mana?" mrsm,sbp,sekolah swasta,sekolah memandu.

macam-macam jawapan keluaq. boringlaa kalau tiap kalai raya dengaq mak-mak kita sembang benda sama. meluat. bila aku lari masuk bilik,tidoq,mula la cakap aku tak reti bercampuq dengan sedara. nak bercampoq kejadahnya kalau tiap kali jumpa sembang benda sama. macam tengok astro dah. bayaq mahai-mahai,tengok cerita ulang-ulang. tu pun orang suka tengok. apa punya rakyat malaysia.

paling aku bara bila orang tanya result trial,lepaih tu result trial aku terok sikit ja dari anak dia. dia punya bahan,macam aku ni robot. kih kih kih punya gelak. kalau tak sebab hang mak sedara aku,dah lama aku jack kepala hang. serius cakap. respect kena ada. kalau orang tua pun dah berperangai macam budak-budak,perlu ka aku hormat? kirim salaaaaammm.

bresult SPM pulak dah macam pita pengukur tahap kebaikan budak-budak kampung. aku tau la result spm aku gempak,tapi tak yah la label aku budak baik. aku jahat! nak tengok aku sembelih orang? nak tengok? tapi disebabkan aku pandai,aku tak la bodoh sangat nak tunjukkan kejahatan aku kat orang lain. tu sebenarnya beza orang bodoh dengan orang pandai.  bila aku dah keluaq loghat taiping ni,memang aku dah berong habih habaq hang!

nak ja aku campak laptop ni,nasib baik laptop aman ja. kalau laptop aku lagi la aku tak lempaq! aku lempaq kalau laptop ni laptop orang tua tak matang!

Tuesday, April 5, 2011

lamalamadulu

batalion paling brutal aku pernah masuk
sorang member aku ni Faezah Abdullah,tiba-tiba hari tu upload gambar ni. mengimbau memori silam laa konon. menyampah aku dengan orang tacing-tacing ni. aku macho ah,tak makan tacing la wei! kebooooshhh! aku tipu! hahaha. okay2,back to the topic. 

semua nampak baik je pakai songkok kan? kan? cuba teka aku yang mana satu? nampak ja alim wei,tapi ni semua terrorist! KEBOSSSSH!!!!!(sekali lagi aku tipu) 

ni gambar aku masa form 1. kelas agama. jangan main-main. tengok,tie lagi besaq dari lengan. terserlah kejambuan di situ. aku rindu "family" aku yang ni. serius shit!

ni lagi satu batalino aku pernah bertugas

all boys! this is STARIAN. group white house,fivers 09. dua tahun dengan depa. banyak benda aku belajar. serius. aku belajar fly tanpa kepak,aku belajar mcm mana nak escape kelas tanpa menyentuh perasaan guru. aku belajar menyorok belakang locker,aku belajar makan ikan keramat.

thanks to all: mabouk,gp,jambu,kenya,ben,megat,fizy,pdot,mader,ronald,moja,amon,cendol,nado,alan,bani.


family aku yang sekarang ni aku malas nak bukak cerita. SEDIH! cukup la aku sedih tinggal dua battalion kat atas ni.

aku dah tak macho

tak guna nak nangis dah
tak guna nak sedih-sedih
dah cuba sedaya upaya
berserah je la
i'm macho man
my macho is immortal
cool guys don't look at explosion

tapi kertas ECONOMY buat aku nak menangis

Saturday, April 2, 2011

genetikbapakaku

"dulu masa mak mengandung kat hang,abah selalu bawak mak pi jamming,sebab tu kot hang ikot perangai abah hang,nak jadi rock star" (ayat last tu aku tipu)


iya! tepat sekali. memang betul apa mak aku cakap. memang bapak aku suka bawak mak aku teman dia pi jamming masa mak aku mengandungkan aku. sweet kan?? aaaaaaaa(bunyi sweet) mak aku cerita bapak aku dulu main bass sambil jadi vokalis. tapi bapak aku cakap dia main gitar,bukan bass. mak aku nak cover line dia cakap,dia perempuan,mana tau benda-benda ni.

drummer band bapak aku,arwah pak cik rahim. badan dia macam badak(budak fizikal satu sekolah dengan ezas) dia pernah cakap kat mak aku,anak ni nanti lahir mesti jadi ahli muzik ni. mak aku pun ketawa malu-malu sebab masa tu mak aku baru umur 19 tahun. kira stage tengah control ayu lagi lah.mak aku pernah cerita bapak aku suka mainkan satu lagu ni untuk mak aku. aku dah tak ingat lagu apa. tapi aku dengar cerita ni.agak sweet la. tak sangka bapak aku romantik macam tu sekali.

masa mak aku mengandungkan aku jugak,mak aku cerita dia pernah hampir-hampir keguguran. sebab jatuh motor. ceritanya macam ni. mak dgn bapak aku naik motor,masa tu malam,tengah best nyanyi lagu seiring dan sejalan,tiba tiba!!! ada budak bagero naik basikal melintas kat depan motor bapak aku. bapak aku cuba elak! malangnya,bapak dengan mak aku yang tergolek dog. kesian. tapi nasib baiklah masa tu aku berpaut teguh pada umbilical chord,so tak gugur la.

masa mak aku mengandungkan aku jugak,bapak aku hampir menemui ajal. bapak aku ni dulu driver lori treler. biasa la travel dari taiping sampai ke KL. satu hari ni,(kejadian ni berlaku 23 sept 1992,sebulan sebelum aku lahir) bapak aku dengan kawan dia rehat kat tepi jalan. macam selalu kita tengok. bapak aku tido time tu. entah macam mana,bapak aku story,dia terjaga! bukak je mata,perompak dah acu pistol kat dia,dia sempat elak,tapi kena kaki dia! yang aku respect tu,dia boleh lagi lawan dengan perompak tu. dia buh penerajang,piiiuuu terpelanting perompak tu terkeluar dari lori. kawan bapak aku yang kat seat driver ni,dengar je kecoh-kecoh,dia terus start enjin lori.blah! bapak aku kira bernasib baik laa. bayangkan kalau dia tak tersedar masa tu.mau berkecai kepala. SYUKUR KEPADA ALLAH!

lahir je aku kat dunia ni,mula-mula tok wan aku nak letak nama MOHAMAD AZAN. stylo seeehh. tapi aku tak setuju. tak ranggi katanya. so dia letak MOHAMAD HAIQAL yang lebih korporat serta berwibawa. sepanjang aku dalam perut mak aku,macam-macam benda jadi. sebab tu kot aku lagi tough kalau nak dibandingkan dengan adik-adik aku(ni betul,tak tipu)


konklusinya di sini.aku teringin ada awek yang perangai macam mak aku. dan aku cuba nak jadi se sweet bapak aku. mesti hidup bahagia. kadang-kadang ada jugak gaduh,standard ah, mcm cerita wrestling,sekejap geng,sekejap gaduh.

trollingyouoldman

sama kan?? KAHKAHKAH
mulut pedas,makan kaki la jawabnyaa. tapi nasib baik la pemikiran waras aku masih mampu mengontrol kemarahan aku. kalau tak,memang dah lama meja serta kerusi terbang diawangan lalu hinggap kat kepala.
sampai sekarang aku masih tak paham apa yang dia nak dan apa sebenarnya aku kena buat.
dia memperanjingkan design aku. ok fine,mungkin sebab dia arkitek yang dah ada master dan aku cuma pelajar asasi yang baru nak bertatih. okay,fine sekali lagi. tapi tindakan dia memperanjingkan design aku bukannya cara untuk aku belajar,dan cara dia seolah-olah gaya seorang samseng sekolah menengah yang mengepow budak tadika lalu mendabik dada kat depan awek, kononnya dia la taiko. tunggu lagi 15 tahun. aku gegar rumah dia dengan mustang!

dia tak layak mendapat penghormatan aku.





Sunday, March 27, 2011

dahtakdir

setelah lebih kurang 19 tahun aku hidup. setelah 19 tahun aku keluar dari rahim mak aku. setelah 19 tahun mak serta bapak aku membesarkan aku,aku dapat simpulkan disini dengan simpulan bahasa bahawa aku memang insan yang perlu berakit-rakit ke hulu,berenang-renang ketepian. semua perkara yang aku lakukan memang perlu aku lakukan dengan penuh perlakuan yang sopan. tak seperti sesetengah insan yang hanya perlu berlaku kurang ajar namun masih mampu dapat apa yang mereka mahu/

hendak kata aku ni insan yang bernasib malang tidak juga sebab aku boleh dikira bertuah kerana orang cakap aku berada dilandasan yang betul walaupun bukan berada di landasan kereta api. banyak lagi insan malang yang merana sebab mereka tidak mendapat peluang seperti aku. apa yang aku perlu lakukan hanyalah bersyukur dan menadah tangan kepada yang maha esa.

aku akui aku semakin kuat sekarang kalau nak dibandingkan 10 tahun yang lalu. 10 tahun yang lalu adalah haiqal yang loser serta selekeh serta bodoh serta tidak pandai bersukan. tranformasi yang berlaku juga adalah dasar usaha aku sendiri.

terima kasih untuk aku!

Wednesday, March 23, 2011

theendofthejourney

aku tahu,mesti ramai yang dah update blog cerita pasai kesedihan nak tinggaikan alam bina. mesti ramai punya. percaya lah cakap aku. walaubagaimanapun,aku tetap nak buat satu entri pasal kesedihan aku nak tinggalkan alam bina. masyaallaaaaaahhhhh...... sedihnyaaaaaaa.

masa ni,perkataan basem belum tercipta(agaknya)sebab semua baru nak start kenal. belum tumbuh tocang lagi.



selepas habis kelas GC(first kelas GC kot)
aku paling rindu gambar ni sebab danial hakim still dalam group. asal kau dah lain doh hakim,sumpah aku rindu kau yang dulu.




ramai2 pegang banner hakim. tanda sokongan beliau menjadi JKP

ARCHIWEEK(kita main ketuk selipar dengan baldi macam orang gila,tapi enjoy)

gambar blur-muka aku tak nampak-malam tu kena layan mcm budak form1. nice one lah! =.=
FIRST TIME KAYAK(ada dian mashita laaaa :-) 
hakim in the group that day


aku rasa aku paling tough dalam ramai2 tu

kita balik semayang jumaat sama-sama,kita celebrate birthday sama-sama,kita jadi bodoh pun sama-sama

ingat lagi tak kita pergi cheras sebab nak mandi swimming pool??


broga hills dan malam GARIS




and our last trip la aku rasa,RIMBUN DAHAN

one happy family "at home"

jaguar ni la yang azah mintak kat aku

kalau tak tau baca maknanya buta huruf

muka2 manis para ABIAN

sexeh back of me
eventhough aku takdak awek,tapi aku berbangga sebab ada kawan-kawan yang hensem macam aku serta cantik dan comel macam sarah

kami hensem tapi tak basem!!!


p/s: dah split nanti roger-roger ah

berzamandahberlalu

sekarang bukan lagi zaman 90-an. lagu-lagu zaman tu semua stok nak makan pelempang punya basem. rambut belah tengah,baju FILA,besar pulak tu,kasut DC,seluar snails. watthefak! memualkan doh hidup zaman tu.

zaman sekarang jugak bukan macam zaman 90-an. band2 zaman tu semuanya letak nama bermula dengan huruf 'S'. slam,spin,spoon,sting. tak rasa annoying ke? orang buat band,dia pun nak buat band,hasilnya tengok la. macam haraaaaam.

zaman sekarang jugak bukan macam zaman 80-an. seluar paras pusat,ketat sampai nampak telur,rambut tak sikat,panjang berjela. agaknya zaman tu gunting belum dicipta kot. tapi at least zaman 80-an tak seteruk zaman 90-an la. zaman 90-an adalah zaman paling bala sepanjang abad.

zaman sekarang adalah zaman berfacebook,vlogging,twitter,blogging,youtubing dan skyping sampaikan terlupa dah masuk waktu maghrib! laaaa,dah maghrib, sekejapnya. ok chow



p/s: lagi 20 tahun,zaman kita akan dikutuk oleh anak-anak serta cucu-cucu kita.

Friday, March 18, 2011

aku , afiq
yeah kami memang sgt bergaya. ada masalah?? settle balai

sebenarnya aku tak jatuh,sempat cover

azah,hakim,jehan miskin
teh tarik dalam cawan plastik.slack gila babi
:satay kajang samuri,kajang


menjadi penjual sabun protex yang berjaya

tak sangka. tinggal cuma dua minggu. :-(

dahstartpanggilsayang

ok, u call him baby
he call you baby too
sooo bieber

BEBEH,BEBEH,BEBEH huuuuuuuu

Wednesday, March 16, 2011

masamerubahsegalanya

dulu kecik-kecik aku selalu main tuju selipar. bila petang ja,lorong depan sekolah agama rakyat kat kampung aku tu jadi port paling best nak main tuju selipar ni. kriteria selipar yang digunakan-TAKDAK-. pakai letak ja selipar mana yang ada. tapi selipar yang paling best nak dijadikan penuju,selipar jepun TAT SENG. aku tak sure la ada lagi ka tak selipar tu kat pasaran,tapi selipar tu memang keras,padat,berat.

budak-budak bandaq mungkin tak tau kot macam mana nak main tuju selipar ni sebab depa dibesaqkan dengan PS1 masa tu. ps1 mana ada game tuju selipar. kalau aku nak cerita cara main dia memang jadi jurnal la blog aku ni.

ok,point sebenar aku nak cakap adalah,bila dah besaq ni kenapa aku dah tak main tuju selipar? padahal dulu aku minat gila-gila-gila main menatang tu. sampaikan aku harap game ni boleh masuk dalam olimpik. boleh la aku participate. tapi bila dah membesar,aku dah tak minat nak main. kenapa??

setelah dikaji punca serta sebab musababnya,baru aku tau yang semakin kita membesar,kita semakin matang. apabila kita semakin matang,taste berubah. dari permainan tuju selipar aku bertukar kepada futsal. konklusi hari ini,kalau aku suka kat orang tu hari ni,tak bermakna aku akan suka dia sampai bila-bila. dan kalau dia tak suka aku hari ni,tak bermakna dia tak suka aku sampai bila-bila. bila sampai masa nanti,dia akan sedar yang sebenarnya taste orang akan berubah mengikut masa serta trend. chill la,masa panjang lagi. live yourlife. macam alak cakap,"kau boleh buat apa saja masa belajar kat U ni,bila dah kerja nanti,hidup kau akan bosan". 

orang bijak akan belajar dari pendengaran,penglihatan,penghayatan. orang bijak jugak percaya kepada instinct dia sendiri. mcm sniper.

Tuesday, March 15, 2011

duit!

seminggu yang lepas:
mak dah masuk 3 ratus dalam account. pandai-pandai la jimat. okay. aku ada 3 ratus. chill la.banyak kot. apa hal lah sgt. boleh beli gitar karen sebijik.

seminggu kemudian:
"ada berapa lagi dalam account? ,rm150." jimat-jimat lah sikit,jangan beli benda tak perlu."


makanan tu benda tak perlu ke?
-kalau bulan puasa ye la kot.

barang-barang projek tu tak perlu ke?
-mungkin

melepak,tengok movie,mcd tu benda tak perlu ke?
-aah,memang benda tak perlu.

dalam seminggu berapa kali aku tengok movie?
-sebulan sekali je kot

banyak habis duit kat mana?
-makanan laaaa

conclusion;macam mana nak jimat?

  1. makan sikit
  2. jangan beli barang untuk projek
  3. jangan tengok movie,jadi budak nerd
SUMPAH AKU TAKKAN BUAT SEMUA BENDA NI!

Sunday, March 13, 2011

baby i'm yours


(she use to love this song before,now she only like this song,next time maybe she will hate this song)
video

sekarang aku pun dah tak layan lagu ni. aku layan avenged sevenfold!! baru ganazzzz!!!!

tragediterperanjat!

semalam aku bergerak ke johor demi menemani aman serta akram pulang ke kampung halaman. nak buat macam mana MUSTANG GTR 500 yang aku tempah kat US tu tak siap lagi,dia cakap spare part tayar habis sebab musim bunga belum tiba. so bunga tayar takda. dia ingat aku bodoh mcm pak dia. kalau dah siap nanti,boleh la setiap minggu aku balik tepen. kalau naik mustang,senafas je dah sampai. no hal lah.

first time jejak kaki serta hidung kat johor. area muar. dapat tengok sekolah warnab,SAMURAI. singgah rumah akram. kat sini la terjadinya tragediterperanjat. aku sebenarnya serba salah nak cerita sebab dia melibatkan maruah orang lain. dah la kena cop pemfitnah,aku dah tak nak dicop pencabul maruah pulak. dipendekkan cerita,aku ternampak orang tengah meneran secara tidak sengaja. sorry la sang pelangi(bukan nama sebenar)

aku tidoq kat rumah aman. rumah kampung. dah biasa dah dengan rumah kampung ni sebab aku pun dok kampung jugak. malam tu pi makan kat sabak awor. terbaeeek cakap haaang. walaupun berjanggut nak tunggu ikan bakaq dia siap,tapi penantian tersebut berbaloi. masa tengah dok tunggu ikan sampai,akak aman tanya la aku,aman ada skandal tak??? belum sempat aku jawab,adik dia menyampuk. rahim namanya. dia tiba-tiba dengan YAKIN serta MOSESNYA tanya kakak dia. "siti tau tak skandal tu apa??" haa,apa dia?? akak dia tanya. dengan muka innocent serta tanpa rasa bersalah,dia cakap skandal tu BERSETUBUH. (hangpa boleh bayang kot macam mana aku dan aman berganding bahu gelak kat rahim ni)

ada lagi benda2 lawak yang aman buat secara tak sengaja,contohnya

aman park kereta-nak gunting rambut-orang ramai-patah balik-pergi kereta-dia tekan2 tayar-sepak2 tayar-dia ingat pancit-rupa2nya tu bukan kereta dia
(hangpa sendiri tau kan mcm mana dia punya sengal?? subhanallah)

dah la. malas tulih panjang2,pendek2 sudah la. ni pun belum tentu ada orang nak baca

p/s: takdak gambaq sebab aku orang susah,tak mampu beli kamera. laptop pun pinjam.

Friday, March 11, 2011

damn,cuti panjang!!

'adik,sila daftar kat block A,ni block perempuan" first time aku kena tegur dgn PP(penyusah pelajar) kat UM. time tu pak aku park kereta jauh berjambu dari kolej. jalan kaki dari padang sampai ke kolej. aku steady la sebab fit(tuihh!!) tapi kesian kat bapak aku,berpeluh berjalan. tapi demi his son,dia sanggup! hahaha. (kalau abah pandai guna internet nanti baca la blog ni). aku ingat la tanggal 23 MEI 2010,aku daftar masuk UM

masa tu ramai la kawan-kawan sekolah aku masuk sini,tapi orang nak haraaaaaam ramai,mcm melontar jamrah dah aku tengok,memang susah gila nak cari. dalam kereta aman dah call,dia cakap nanti jumpa,setting sama bilik. aku cakap aku set ja! seperti entri2 aku yang sebelum ni,aku malas tuilh panjang. buat lenguh tangan aku taip,buat lenguh mata ampa baca ja.

hari ni 12 mac 2011:
rasa mcm baru ja daftar masuk asasi alam bina ni. tup tup 3 minggu lagi dah belah. best la. tak payah belajaq lagi lepas ni. tak dak projek. takyah pi kuliah yang buat aku mengantuk,takyah siapkan tutorial dengan meniru lagi,takyah mengadap muka prof jaafar.

tapi...

aku benci part berpisah dengan kawan-kawan ni. sumpah lemah lutut bila part ni. kawan-kawan alam bina adalah antara yang paling cool,gila babi,sempoi. walaupun kadang-kadang ada gaduh sikit. biasalah,kawan-kawan kan.

mula-mula aku kenal kat alam bina ni,afiq dengan aaron ezas. ezas muka nerd,afiq muka biasa. lepas tu kenal dengan akram. akram ni bila dapat tau aku dengan aman sekolah kat star,diat terus label kami ni kaya. BPH! hahahahaha. tau la bpk aku anak DATUK aku. takyah la perli. akram ni muka skema jugak. hitam sikit, selalu kena bahan. dia pun kaki bahan jugak,tapi bila kena bahan emo. macam haraaaaam. hahaha tapi dia kawan aku doooh. jangan kutuk!!! aku ja boleh kutuk dia.

joyeh@izhar mustuckin. budak kys. muka memang nak mkn pelempang punya nerd. ayat masa ice breaking tak boleh blah, "saya nakkan kepuasan". sounds yellowish.. lepas tu kenal pulak dengan paul,orang sarawak. kristian. dah deal dah dengan dia nak letak nama anak michael.

ramai lagi kawan-kawan aku. wahab,afiq fawwaz,metz.ahhhhh ramai lagi lah . tak dak masa aku nak tulis. tapi aku paling suka skali kacau si SARAH SABRINA. hahahahahahhaha!!!! best gila aku habaq hang!!!! aku menang bila dia marah. modal dia tampar dengan cubit. sorry la,muscle aku banyak. tak rasa pun. tapi sarah,jangan marah eh,aku sayang kau. jangan risau. aku gurau2 manja jewwwwwwww. ewwwwwwww.......

lepas ni bye2 12th college. takde dah bilik 2 org. kafe best. ada cincau kafe.
ntah-ntah lepas ni tak boleh lepak a malik mcm selalu dah. tu port terbaek yang kau pernah jumpa kat kl ni la.

papahal pun.semua ABIANs sangat cool. ingat,kita bukan PASUM! pasum suck!


GILA

HANG GILA KA APA??
DIA BUKAN BACA BLOG HANG PUN.
TAK GUNA HANG MENGAMUK KAT SINI!!!

i'm happy for you

i'm happy for you.
what else i can say??
ayat tu jugak la nak sedapkan hati aku.
bertuah la,hang dah jumpa someone.
dah takda episod serta babak nangis-nangis dalam hidup hang dah.
dulu hang selalu cerita hang teringat kat si dia
tapi sekarang hang dah jumpa yang lagi best.
all the best,
yeah.i'm happy for you
just for you,but not me....

Wednesday, March 9, 2011

yeahhh

read her blog just now.
she really really really likes him...
what can i doo maaa
i don't have sekupang haram
she need a prove,but i'm afraid my prove will harm her
i know she's joking around
but i'm not!
maybe she thought that was funny
but i'm not.

no need to angry la haiqal
you such a young guy
u wanna drive a mustang right??
forget all this..........
the results before also show the same thing
NEGATIVE
so why you still tunggu-tunggu?
tell her?
DONE
be her friend?
DONE

she's not the one you should blame.
yeah,my mum's right.
"hang tu belajaq lagi,takyah nak bercinta"

i wish before i die,i can kiss my mum,dad and all my brothers
because only them who cares

Sunday, March 6, 2011

PI MAMPUI!

sumpah aku tak kisah hang nak cakap apa
aku dah takdak perasaan kat hang pun
pi mampui!
haktuii!!
aku benci hang!
aku memang jenis pedendam
memang aku berdendam!
tapi aku tak balas phsyically!
BODOH!
you bitch!

Sunday, February 27, 2011

kali ke- tiga

dah masuk kali ke tiga aku update blog aku dalam masa 2 jam. first time aku rasa. tapi benda ni memang aku dah tak boleh simpan dalam kepala otak. beban. seksa. perit. pedih pun ada

aku mengaku yang AKU MEMANG SUKA DIA!. serius shit aku tak tipu! aku suka style dia. tapi ada something yang kadang buat aku rasa aku patut lupakan perasaan tu. apa dahal haiqal?? apa masalahnya?

aku rasa aku memang tak layak untuk dia. JURANG JAUH. dia lain aku lain. aku lain yang teruk,dia lain yang bagus. aku memang tak layak untuk dia. aku tak boleh bagi macam mana yang dulu punya bagi kat dia. aku tak rasa kalau aku go dengan dia,kami boleh lama. nanti dia benci aku. aku takut. SUMPAH!

AKU TAK KOREA
AKU TAK BIEBER
AKU TAK M SHADOW

SO MEMANG AKU TAK LAYAK LA SENANG CAKAP!

apa yang aku ada? takda apa-apa. so haiqal lupakaaaaaaaaannnnnnn.

sekolah rendah aku!

bapak aku dulu pun sekolah sini jugak.



dia buat lawak


hari jumaat memang bukan hari untuk rilek bagi budak-budak design. jumaat la nak kena siapkan projek yang nak kena hantar esoknya. tak tido tu dah perkara biasa. projek-projek yang dia bagi sebenarnya takdak la susah mana,tapi dah last-last minute buat,ate kome harapkan apenye? jahanam la jadinya. tapi tak macam projek yang kali ni. aku dah cuba sebaik mungkin untuk siapkan awal. alangkah genbiranya hati bila siap awal. tak terasa sangat pressure dia tu. okay,aku malas nak taip panjang sebab nanti orang pun boring nak baca. oranag malaysia ni memang tak suka membaca.

esoknya,sabtu. bersamaan 26 february 2011,kami semua kena hantar projek. oklah. aku hantar dengan harapan yang tinggi akan dapat paling kurang A- la. tinggi sebenarnya harapan aku tu. tapi aku yakin,takda yang mustahil.

maka aku pun hantarlah projek aku ni. basic design:form. aku buat bentuk pyramid. not bad la(aku punya suka la nak poyo). lepas hantar boleh la kami semua ni rilek-rilek kejap. makan dulu,minum,tido pun sempat. balik bilik dulu,online facebook.

tiba saat komen-mengkomen(aku tak suka part ni). kritikan mengikut group. semua orang akan kena kritik. prof pun komen la projek-projek tu. ni la,tu la, cantik la,buruk la,ada yang terjadi,ada yang menjadi,ada yang jadi. entah apa-apa la yang dia merepek. sekejap cakap macam ni,sekejap cakap macam tu. sumpah pening gila masa tu.

sudah sampai turn aku. dia cakap design aku ni dah hampir berjaya. tapi kenapa ada senget sikit?? aku pun cakap laa

"ada lari sikit prof"

lepas tu nak tau dia jawab apa??

"kalau lari kejar la"

butuh pak dia! buat lawak anak haram apa pun aku tak tau. sumpah panaih. nak cakap bodoh karang megah pulak. time-time tu pulak dia boleh start buat lawak bodoh. aku rasa,lawak tu kalau jual kat senario laku la,tapi kalau jual kat mr bean,mr bean boleh bagi flying kick kat pungkoq dia.

tuhan ja tau masa tu berapa panasnya aku. aku ingat boleh la dapat A. sekali B+. apa dahal?? silap sket ja. hang tau tak berapa banyak aku habih nak buat menatang tu?? aku dah buat sebelum ni,pastu hang suruh redo. aku terima. aku hormat sebab hang prof aku! seriuos! tapi bila hang dah start buat lawak badut sarkas kepala dongga kat depan sambil angkat design aku,aku dah hilang respect kat hang. sorry la! no respect anymore.

lagipun,hang suka cakap berbelit. aku pun tak paham la dengan hang ni. memang betul aku kurang ajar. memang betul aku biadab. tapi kebiadapanlah kadang-kadang boleh mengajar orang tua ego macam hang!

nak kata hang hebat,takdak la hebat mana. cuma hang megah bila hang buat lawak,ada suara yang menyokong dari belakang sambil ketawa macam kambing gurun. proses pembelajaran sepatutnya tidak menjadi satu proses yang memalukan. tapi dengan lahirnya insan-insan yang tak layak untuk mendidik seperti hang,ramai yang kecundang dan patah semangat. nasib baik aku tak patah semangat sebab aku masih ada mak pak yang boleh aku banggakan. aku kisah apa! design aku! dulu the beatles pun kena kutuk sebab bawak lagu-lagu yang kononnya sampah. elvis pun. tapi art is not constant. it can change with human. suatu hari nanti,design aku akan ada dalam silly-bus basic design.

kelakarkan lawak hang?? kan kan kan?? teruskanlah!!


Tuesday, February 22, 2011

betullah apa orang cakap.

projek projek projek. macam haram banyak. paling shit bila aku takdak idea. mula lah merapu-rapu. betullah apa orang cakap,architecture susah. tapi aku suka. aku suka sebab aku rasa aku sedang challenge diri aku untuk step on the next level. sekarang bukan lagi wakty sekolah,semuanya berjadual ketat macam che kiah pakai bengkung,sekarang semua kena pandai arrange sendiri. silap arrange,ke longkang la jawabnya. setakat ni alhamdulillah la. semua okay walaupun aku seakan-akan dah hilang fokus sedikit.

bercakap pasal hilang fokus,aku rasa diri aku ni dah start tak fokus. macam ada sesuatu menatang yang menggangu. aku pun tak tau menatang apa. aku macam dah tak dak semangat nak belajar. bahaya ni! jangan hanyut woi! hang tu harapan. tapi hakikatnya memang macam tu. sorry mak,abah,haiqal bukan robot. haiqal pun kadang-kadang stress dan tertekan walaupun tiap kali balik rumah mak tanya "macam mana belajar? okay tak?",haiqal mesti jawab "okay,no hal la,kepala geliga!" padahal aku haiqal tipu.

tak guna kalau aku cakap kat parent aku yang aku dah tak boleh fokus sebab alih-alih,diorang mesti cakap tu semua alasan. pernah tak orang nak percaya kepada alasan orang yang gagal? macam korang fail exam,kawan korang lulus,pastu korang cakap eleh aku tak study boleh la. dia siang malam dengan buku. padahl memang betul kan?? kalau study,silap-silap boleh potong kawan tu. tapi dunia bukanlah tempat untuk orang yang suka bagi alasan. sorry. nak bagi alasan pi kat pluto atau marikh. daripada aku sibuk mencarin alasan,lebih baik aku cari jalan penyelesaian.

kadang-kadang aku pelik,mcm mana term ALASAN tu boleh wujud kat dunia walhal benda tu tak boleh diguna pakai sangat pun. mcm duit syiling 1 sen la. kalau kumpul sampai rm10 pun,bukan boleh guna nak beli burger,melainkan untuk bayar bila air atau bila api. perlu ke term ALASAN tu wujud?

alasan juga macam garam. tak boleh guna banyak-banyak. garam juga selalu diberi tanggapan negatif.
GARAM MENYEBABKAN SAKIT JANTUNG!!!!


tapi who gives a damn yaww!! janji sedap hingga menjilat jari sudah la. penyakit belakang kira. kalau dah nak mampos tu,mampos jugak kan? sape kisah. tapi tu la,berbalik kepada alasan. kenapa orang susah betul nak terima alasan?? macam juliana evans nak terima aku la. susah betul. haish!

"saya tak siap homework sebab semalam blackout,so terpaksa la saya tengok tv."

agak-agak alasan macam tu boleh diterima oleh cikgu tak??

Wednesday, February 16, 2011

entri gampang!

ya,entri aku memang gampang dan aku sukakannya!! HAHAHAHA. sorry if aku terkasar bahasa,aku cuma nak cakap,be more open and think deeply. this is democracy. nama je democracy,tapi aku still tak boleh kutuk orang directly,so sindiran is the master of reverse psychology. maybe to general dan menyinggung perasaan orang. tapi entri yang gampang lahir dari perasaan marah yang teramat gampang. you can feel the pain? good because that's what i really want!

betina dan jentelmen

betina: sayang,i nak makan coklat la esok.
jentelmen: okay2,nanti i belikan. u nak brand mahal ke brand paliiiing mahal?
betina:yeke?? i sayang u. muahx2. i nak yang paling mahal dalam dunia.
jentelmen:okay,i beli coklat made in usa. rm400 seketul
betina: i looooveeee yooouuuu
jentelmen:me too..

esoknya si jentelmen pun belikan lah coklat yang buah hati pengarang jantungnya nak semalam. seronok bukan main dia. "mesti betina sayang aku gila-gila babi nanti".
dia pun call si betina,set tempat dengan time,nak date.

esoknya lagi;

jentelmen:u tutup mata,i ada seprais!
betina: yeke?? apa ni?? (sambil menutup mata walaupun dah tau akan dapat coklat)
jetelmen: jeng jeng jeng(mengeluarkan coklat brand BUSHCHOCSOPALAT
betina:waaahhhhh,sewonoknyewww *ewwwww
jentelmen: i pun happy bila tengok u happy.
betina: i looooveee youuu

tiba2 fon si betina berdering. dia pun menjawab

betina:yeke??? u dah belikan coklat tu?? i dapat dua coklat hari ni? thank you so much. I LOVE YOU

si jentelmen tadi dengar dia pun hot la satu badan.

jentelmen:sape tu???!!
betina:ouh,kawan i,gampang. kenapa?
jentelmen:u ckp u love me,then kenapa u cakap u love dia pulak?
betina:come on laa,i love you tu subjektif la. jgn kolotkan pikiran u dgn cinta je.

jentelmen ternganga.....................

tu la,betina memang senang ungkap i love you sebab kononnya mereka adalah spesies yang bertamadun. padahal....maderfader!
so jangan la bercinta dengan BETINA,carilah WANITA yang setia menyayangi diri kau tu.
jgn muddah terpedaya dengan crossword puzzle.

Saturday, February 12, 2011

i know a greatest man!

semalam baru aku tersedar yang aku sebenarnya ada kenal seorang lelaki power. sebelum ni aku tak sedar pun dia hebat sebab dia ni kerja biasa ja. kerja plumber. sapa la yang nak pandang dia kan? eleh,setakat kerja tu ramai orang buat benda sama lah! tapi dia tak kisah. dia buat jugak kerja tu dan dia enjoy kerja dia. aku suka cara dia berfikir.

tapi aku dengar cerita,masa dia muda-muda dia memang hebat main bola. midfielder! hampir-hampir dapat wakil perak. hebat gila!! sebab dia main bola ke dia jadi power dan terkenal? tak. tidak sama sekali.

aku ada jugak dengar yang dia ni masa muda,dia hebat gila tackle awek. muka market. aku dengar cerita la. tak tau la betul ke tak. ikut-ikut aku lagi hensem dari dia,tapi takdak sorang pun awek sangkut. biarlah,mungkin tu mitos atau ura-ura nak bg cerita lagi gempak agaknya. biarlah.. tapi sebab kehandalan dia mengorat awek . bukaaaaan. sama sekali tidak anak-anakku. hahaha.!

tapi aku cukup admire dengan kehebatan dia membesarkan anak-anak dia. semua lelaki pulak tu. aku tengok dia takde la garang sangat. tapi sekali kalau dia marah,memang semua anak-anak dia akan terkesima,ada yang terkencing dalam seluar lagi la. lagi satu,bini dia lawa. hehehe. aku tengok gambar masa dia kawin,putih melepak. bibir merah bak delima. cantik. memang betul la dia ni pandai tackle marka.

tapi aku sebenarnya kesian tengok dia ni. orang lain dah maju berkereta,dia naik kapcai lagi. rumah pun rumah sewa je. patut ke orang hebat macam dia ni hidup macam tu? tapi dia tak kisah. demi anak-anak dia dia sanggup hidup susah. asalkan anak-anak dia ingat kat dia masa dia tu cukuplah. tapi anak-anak dia ni boleh ke balas jasa dia? dia orang hebat kot!!

aku ada juga simpan niat nak jadi macam dia,tapi dia selalu pesan,jangan jadi mcm ABAH ni. ya,aku memang panggil dia abah sebab nama dia mohd shofi bin alang mohd yassin. kebetulan ke?? tak la,memang betul he's the greatest man on earth. superman pun boleh kalah dgn dia. kapcai dia boleh terbang kot!! dia selalu cakap jangan jadi macam abah,kerja bawah panas,hitam,penat,letih. nanti haiqal dah besaq haiqal kerja bawah air cond. tak mcm abah,kerja teruk-teruk pun gaji sikit. takpa-takpa,nanti haiqal dah kerja,haiqal beli inspira double seated. boleh mak dgn abah dating. dah lama mak dgn abah tak dating sebab asyik dok bela kami.

thank you!
i love you!

Thursday, February 10, 2011

kenyang!

hari ni aku dah bantai nasi lemak+otak-otak+char kuey teow+muffin. mak ai,macam mana dengan diet ni? mungkin sebab hormon kot. nafsu membuak-buak sekarang ni. orang cakap sementara boleh makan ni,makan je la. nanti dah sakit,terlentang takdak sapa nak peduli,tak boleh nak makan sedap-sedap dah. biarlah aku nampak gemuk pun,janji aku boleh berlari serta berjalan pun dah cukup bersyukur.

sembang-sembang dengan metz (ahmad shazwan)tadi. dia dah masuk bisnes! cayalah. dia cakap bisnes ni boleh dapat income masyuk. werghhhh. dah masyuk tu boleh la belanja aku makan nanti,jangan la kemut sangat. tergerak jugak nak masuk. boleh dapat pulangan lumayan. tapi modal tadeeeee la bro. lupakan je la. terpaksa la aku lupakan nak beli gibson sg kesayangan aku tu.

hari ni juga aku rasa macam nak demam. semua serba tak kena. badan panas tapi tak demam. tekak kering,tapi tak batuk. bersin tapi tak selsema. apa dah kena dengan aku ni?? betul kot cakap shuq,2 kali jumaat je lagi. haha. dosa dengan kawan-kawan pun banyak lagi yang tak ditebus. dosa dengan allah lagi lah. kalau lah esok nyawa aku dicabut,entah dapat ke tak aku cium bau syurga.

maaflah kawan-kawan. aku bukan sengaja mendrop atau mempressure korang walaupun hakikatnya sengaja,cuma aku rasa dengan mendrop boleh mengeratkan sillaturrahim. bak kata pepatah,sayangkan anak tangan-tangankan,sayang isteri tinggal-tinggalkan,sayang kawan drop-dropkan. barulah ceria perhubungan.

halalkan makan minum telan luah muntah aku ye?? terima kasih.

dont talk to stranger because stranger cant speak malay.

Saturday, February 5, 2011

podacet!!

badi cuti panjang memang sungguh haram jadah. berat badan meninggkat,mutu bersukan pula menurun. apa nak jadi ni? tengoklah,nak taip pun aku dah malas sekarang. kena buat something sebelum BMI aku bertambah sekaligus meletakkan aku dalam kategori ohbest!

cukup la kot cerita pasal berat aku. macam perempuan pulak kecoh pasal berat badan,diet,gemuk apa semua ni. bukannya apa,cukup lah aku jadi gemuk masa sekolah rendah dulu. aku tak nak jadi gemuk macam dulu dah. SIAL LAH!! aku tak nak cakap pasal gemuk dah.benda ni buat aku down. move to another topic. okay,pasum tinggal lagi 2 bulan je. ye2,aku tahu alam bina BUKAN pasum,but who cares? kali ni biarlah aku label alam bina sebagai pasum buat sementara waktu,sementara tunggu gelaran yang sesuai untuk alam bina ni. pasum dah nak tamat,masalahnya sekarang ni,macam mana aku nak bawak balik barang2 aku tu balik taiping? dah la banyak macam haram,kena balik naik bas pulak tu. sedih,sedih.

tapi lagi sedih bila pikir nak tinggal kawan-kawan. ya,ya! aku tahu alam bina akan masuk UM balik. *mulut-mulut budak sains faizalkali serta sains hayati binti nordin ni memang susah nak tutup. tapi kesedihan tu tetap boleh rasa la. mesti suasana dah tak macam dulu(sekarang pun dah tak macam dulu). semua berpecah ikut course,tapi nasib baik la fakulti boleh jadi tempat kita lepak lagi. harap-harap takde la yang tukar universiti.

aku juga dalam dilema nak amek architecture atau building survey. kalau aku amek architecture,tu memang minat aku sejak dulu. tapi bilah fikir semula,archi banyak pakai duit. kalau aku tak dapat biasiswa,parak la nak pakai ptptn. archi belajar lama sangat laa. aku nak cepat kerja sebab aku dah letih tgk bapak aku kerja cari duit. BS pulak bukan minat aku yang terutama,tapi pembelajaran dia sekejap je. cepat sikit dapat kerja. mana satu la ni. tgk la pointer nanti mcm mn dulu. kalau basic design asyik kena hentam je,mmg gelap la masa depan nak masuk architecture. aku ingat dulu aku dah pandai lukis dah cukup hebat la untuk aku ambik architecture. rupanya aku silap. kalau aku tahu,akau amek kursusu gubahan bunga straw dengan kelas jahitan bermanik kat kampung aku tu. boleh la meransang kreativiti aku ni.

silap jugak sepanjang aku sekolah menengah,aku tak diberi peluang belajar seni. form 1 sampai form 3 kelas seni ganti dengan arab. form 4 dgn forn 5 dah tak boleh ambik seni sebab dah terlambat. so,sape yang dulu amek kelas art,takyah nak poyo sangat la dengan aku yang menjadi mangsa keadaan.

papehal roger-roger ah!
chow!

Thursday, January 27, 2011

think opposite of negative

perasaan hiba dan sedih adalah perkara biasa bagi manusia. ada sesetengah manusia,kesedihan tu kena kongsi dengan orang lain,baru perasaan lega tu timbul. tetapi,bagi aku,kesedihan,kekecewaan,kehampaan,semua aku telan sorang-sorang kot. well trained! sebab dah selalu sangat terkena mcm ni,aku mcm dah lali,ibarat macam makan nasi je. takde effect kat aku. menunggu seseorang yang sesuai untuk dijadikan tempat meluahkan masalah ibarat menunggu bulan terbelah dua bagi aku.
lebih senang bergerak secara solo,walaupun kadang-kala,kalau kena attacak mmg redha la. tapi tu la kenyataan hidup. kena belajar berdikari. takde orang yang mampu tolong kita sampai bila. orang lain pun ada masalh sendiri,tak kan aku nak menyibukkan diri diorang dengan masalah aku. tak patut kan?? btw,thanks la kepada kawan-kawan yang sudi mendengar sepatah dua kata masalah aku. kawan tak kan lari,awek akan lari,sambil tinggalkan taik.

Monday, January 24, 2011

still can see


bersyukurnya aku dapat melihat walaupun rabun. gambar ni pun dah cukup untuk menceritakan mcm mana nikmatnya dapat melihat. hang bayangkan la,mata kena tutup,pastu kena tahan dalam jail? boleh tahan tak? aku berkurung dalam bilik sorang-sorang pun dah boring,walaupun dapat online,ni kan pulak kena tahan dalam jail. ~memang taaak aaah~

ok,hangpa usha gambar kat atas tu. bila aku tengok,aku straight terpikiaq,tu anak dia ka?? kesiannyaaa. dah la bapak kena tutup muka,anak dia lesu,lemah,tapi bapak dia tak boleh buat apa-apa. sepatutnya dia sebagai bapak dia kena protect anak dia,tapi dia tak boleh. bukan dia taknak,tapi dia tak boleh. apa yang dia boleh buat,cuma peluk anak dia tu,dan dengan harapan,something miracle will happen(bak kata orang putih).

ni semua gara-gara amerika. bush jahanam la yang start benda haram jadah ni. orang amerika hidup senang lenang,tapi orang iraq dia jadikan 'tin' tempat nak test senapang kayu yang depa baru buat. barua alam sungguh. kalau aku dapat bush tu,memang aku taboh sampai mampoih. tapi one on one la,mana aci pakai bodyguard. ada berani tak?

butoh pak dia! main nuklear2 pulak. patut la anti flag mengamuk dok melalak lagu one trillion dollar. rupanya president depa mcm anjing. silap la hangpa dok amerika,sepatutnya datang malaysia.

lalalalalala,bestnya duduk malaysia,tapi ada jugak yang tak bersyukur. unemployment rate sekarang makin meningkat. population of anak haram bertambah,dalam masa sama ramai jugak yang menyumbang kepada decrease of population sebab mampoih pi merempit,hisap dadah,bunuh diri. export dan import dgr cerita semakin masyuk. tapi bukan import export pakai kapal,tapi pakai tongkang,lalu kat sungai golok. remaja sekarang juga semakin fit dan cergas sampaikan kahwin pun nak berlari. guru-guru mula menggaru kepala dengan sikap anak murid yang tak ubah mcm kutu atas kepala guru.

para bapa juga semakin bingung kerana rokok-rokok mereka mulai lesap tanpa kesan. sapa yang curi?? toyolkah? toyol kepala hitam agaknya!